Lakeside Senior Apartments

Location: Oakland

Project Type:

This affordable-housing project transitioned an underused parking lot in Oakland into housing for 92 low-income and special needs seniors who had been displaced by the Bay Area’s increasing housing costs. The landscape scheme adds to the design of the new building by adding multiple alfresco community spaces, engaging both the residents and the surrounding community. A welcoming entry includes a bike parking and a small plaza which is integrated with the public sidewalk. A west-facing main courtyard opens toward the street and is visible to pedestrian traffic, connecting the senior community to the neighborhood. Other landscape elements include discreet biofiltration planters at street level that treat stormwater run-off from the roof, private patios, additional community space with dining area, and a community garden. Adding these outdoor amenities and connection points enhances the lives of the residents, providing an accessible and dignified space for living. The project is also a testament to the creativity that is possible when designing within budget constraints and other parameters.

Awards

  • 2015 Honor Award, AIA East Bay Design Award
  • 2016 Excellence Award in Affordable Housing, AIA/HUD Secretary

 

Location: Oakland

Project Type: Housing

This affordable-housing project transitioned an underused parking lot in Oakland into housing for 92 low-income and special needs seniors who had been displaced by the Bay Area’s increasing housing costs. The landscape scheme adds to the design of the new building by adding multiple alfresco community spaces, engaging both the residents and the surrounding community. A welcoming entry includes a bike parking and a small plaza which is integrated with the public sidewalk. A west-facing main courtyard opens toward the street and is visible to pedestrian traffic, connecting the senior community to the neighborhood. Other landscape elements include discreet biofiltration planters at street level that treat stormwater run-off from the roof, private patios, additional community space with dining area, and a community garden. Adding these outdoor amenities and connection points enhances the lives of the residents, providing an accessible and dignified space for living. The project is also a testament to the creativity that is possible when designing within budget constraints and other parameters.

Awards

  • 2015 Honor Award, AIA East Bay Design Award
  • 2016 Excellence Award in Affordable Housing, AIA/HUD Secretary

 

Scroll Up